سرپرست شبکه دامپزشکی شهرستان خاتم گفت: بیماری آنتروتوکسمی که به آن بیماری پرخوری یا قلوه نرمی نیز گفته می شود تحت شرایط خاصی از جمله تغییر جیره غذایی و پرخوری و به دنبال جذب مقادیر زیادی از سم تولیدی توسط باکتری کلستریدیوم پرفرنجس از دیواره روده حیوان صورت گرفته و اکثرا منجر به مرگ ناگهانی حیوان می گردد. در راستای پیشگیری از بروز این بیمار در سال جاری بیش از 100 هزار راس دام در شهرستان خاتم بر علیه این بیماری واکسینه شده اند.
دکتر مجتبی آغاز مصرف بیش از حد شیر و یا مواد غذایی دانه ای توسط بره ها و بزغاله ها و تغییر ناگهانی جیره غذایی را زمینه ساز بروز این بیماری دانست و گفت: بیماری آنتروتوکسمی کاهش حرکات دستگاه گوارش را در پی دارد و در دام های جوان این بیماری بیشتر به شکل فوق حاد بروز می نماید که مشخصه آن مرگ ناگهانی حیوان 12 ساعت پس از بروز اولین علائم می باشد. مرگ ناگهانی دقایقی پس از اینکه حیوان علائم اختلالات سیستم عصبی مرکزی از قبیل هیجان و تشنج را نشان داد روی می هد. علائم اولیه بیشتر به صورت از دست دادن اشتها، اسهال شدید و درد شکمی می باشد.
وی در ادامه تغذیه دام ها از مراتع را به عنوان یکی دیگر از عوامل زمینه ساز مؤثر در بروز آنتروتوکسمی معرفی کرد و تصریح نمود: شهرستان خاتم دارای 7 مرتع می باشد که جزو ارزانترین منابع خوراکی برای تغذیه احشام به شمار می روند و در دو فصل زمستان و تابستان مورد بهره برداری قرار می گیرد و متاسفانه در این مواقع به دلیل تغییر در نوع غذا و پرخوری دام بروز بیماری آنتروتوکسمی در میان دام ها شایع می شود.
سرپرست شبکه دامپزشکی شهرستان خاتم در پایان اظهار داشت: به دامداران توصیه می کنیم تزریق واکسن را به فاصله 3 – 2 هفته مجددا تکرار نمایند و سپس هر 6 ماه یکبار تزریق یادآور انجام پذیرد. همینطور با واکسینه کردن دام های آبستن در جریان چهارمین ماه آبستنی به غنی سازی آغوز از آنتی بادی ها و محافظت بره ها و بزغاله ها در برابر آنتروتوکسمی کمک نمایند. همچنین با توجه به قرار گرفتن در فصل چرای زمستانه دام از مراتع، مراقب نوع و میزان تغذیه دام های خود بوده و با بروز نخستین علائم بیماری آنتروتوکسمی مراتب را جهت پیگیری به کارشناسان دامپزشکی اطلاع دهند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 27,نوامبر,2024